недеља, 17. новембар 2013.

BOWEN - Sr 



BOWEN tehnika se oslanja na sposobnost našeg tela da se samo leči. Radi se o jedinstvenoj tehnici koja ne liči na ono što ste viđali do sada. Postoji jedan doktor koji tačno zna šta nije uredu sa nama i gde je uzrok naših problema – to je naš UNUTRAŠNJI DOKTOR!


Primenom veoma nežnih, specifičnih Bowen pokreta, na vrlo određenim tačkama tela, mi budimo tog Unutrašnjeg Doktora, koji preuzima stvar u svoje ruke i započinje proces lečenja, odnosno samolečenja!

Bowen tehnika (Bouteh) predstavlja jedan od najvažnijih terapijskih koncepta u svetu danas. Ona se zasniva na teoriji da, kada se postigne totalna relaksacija tela, aktivira se unutrašnja sposobnost tela i uma da se vrate u balans i harmoniju.

Delovanje Bowen tehnike na nervni sistem je veoma suptilno i telo reaguje tokom vremena. Iz tog razloga, najbolje je izbegavati druge manipulativne tehnike nekoliko dana pre i posle Bowen tretmana, tako da odgovor tela na ovaj tretman ne bude prekinut.

Bowen tehnika je jedinstven oblik neuromišićnog remodeliranja. Ona deluje ne samo preko nervnog sistema, na strukturnom i mišićnom nivou, već i putem krvotoka i limfnog sistema. Poznata je po tome što ubrzava rehabilitaciju pacijenata, ali popravlja i kompletno unutrašnje stanje organizma.

Ova terapija je novi koncept rada na telu, koji nije preuzet ni iz jedne druge manuelne tehnike:
• dolazi do bolje usklađenosti tela – ali nema manipulacije na zglobovima ili kostima kao kod hiropraktike,
• povređeni ili napeti mišići se rasterećuju i popravlja se limfotok – ali nema istezanja i gnječenja mišića kao kod masaže,
• meridijani brzo uspostavljaju tok – ali rad se ne zasniva na meridijanima, niti liči na akupresuru ili akupunkturu,
• unutrašnje fiziološke promene su česte – ali nije neophodno da se izazivaju emocionalne reakcije kao kod nekih psihosomatskih terapija (reakcija um-telo).

KOME POMAŽE BOWEN TERAPIJA?

Bowen terapija omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i hroničnih. Bowen tretmanima deluje se na uzrok poteškoća i trajno otklanja i sama poteškoća.

Bowen tretman posebno pomaže kod:
• problema sa kostima, mišićima i zglobovima (sportske povrede, išijas, smrznuto rame, problemi sa kolenom, uganuće gležnjeva, ukočen vrat, bolovi u leđima, iščašenja itd…);
• poremećene funkcije unutrašnjih organa (bubrezi, jetra, žučna kesa, želudac, creva i slično);
• neplodnosti, cisti i fibroma na jajnicima;
• hormonalnih i emotivnih disbalansa;
• stresa i sindroma hroničnog umora;
• glavobolje i migrene;
• problema sa disanjem, bronhitisa i astme;
• poremećaja imunog sistema;
• moždanog udara;
• alergije i polenske groznice;
• noćnog mokrenja;
• neuroloških poremećaja.
I mnogi drugi…

KAKO SE IZVODI?

Pacijent leži na krevetu ili na stolu za masažu, pokriven i u najprijatnijem položju, mada Bowen tretman može da se primeni i u sedećem položaju.


Tretman čine nežni pokreti palčeva i prstiju preko mišića i vezivnog tkiva, bilo na goloj koži ili preko lagane odeće. Ovi pokreti šalju informacije duboko u telo, pokrećući ćelijsku memoriju na relaksirano i balansirano osnovno stanje.

Između svake serije pokreta, postoji obavezna pauza od nekoliko minuta, kada se pacijent odmara, a njegovo telo za to vreme obrađuje poruke i pokreće mehanizme samoizlečenja.

Rezultati mogu biti neverovatni, čak i posle prve terapije, a samoizlečenje se nastavlja i narednih nekoliko dana.


Tretmani se rade jednom nedeljno. U najvećem broju slučajeva potrebno je samo par seansi, naročito u slučaju akutnih stanja. Terapeut može da se usredsredi na konkretan problem, ili da tretira telo kao celinu.

Da li mi može pomoći?

Bowen terapija je korisna i prikladna za svakog, od novorođenčeta do starih osoba, za akutne probleme ili hronična stanja. Takođe pruža olakšanje sportistima, trudnicama i osobama sa posebnim potrebama.

Ona tretira telo na svim nivoima: fizičkom, hemijskom, mentalnom i emocionalnom.
Rezultati koje postiže kod beba i životinja su spektakularni, tako da je Placebo efekat potpuno isključen.

Efikasna je u akutnim, hroničnim, neurološkim i psihosomatskim stanjima.

Ova tehnika duboko relaksira celo telo i podstiče telo da počne samo da se leči. Međutim, ne morate biti bolesni da biste osetili korist od Bowen tretmana. “Bolje sprečiti nego lečiti “ -svakome je bolje sa Bowenom! Ne postoje kontraindikacije za primenu i ovaj metod ne može nikako da naškodi bilo kome.

Bowen tretman može da pomogne kod sledećih stanja:

      Problemi sa kostima, mišićima i zglobovima (sportske povrede, smrznuto rame, problemi sa kolenima, kukovima, uganuće skočnog zgloba, bolovi u leđima, išijas, skolioza, kifoza, ukočen vrat (trzajna povreda vrata), ponavljana iščašenja i povrede,
      Neplodnost, ciste i fibromi na jajnicima, policistični jajnici, endometrioza,
      Poremećena funkcija unutrašnjih organa (bubrezi, jetra, žučna kesa, želudac, creva i sl.),
      Hormonalni i emotivni disbalans,
      Stres i sindrom hroničnog umora,
      Glavobolje i migrene,
      Problemi sa disanjem, bronhitis i astma,
      Autoimune bolesti i stanja, alergije,
      Neurološki poremećaji: Parkinsonova bolest, moždani udar,
      Detoksikacija – pomaže imunom i limfnom sistemu,
      Noćno mokrenje

i mnoga druga.........

Bowen tehnika je modalitet “komplementarne“ medicine, u smislu da poboljšava i dopunjava, a ne ometa klasično medicinsko lečenje.


    Нема коментара:

    Постави коментар